Batı Karadeniz Bölgesindeki üniversitelerin rektörleri, Sağlık Bakanlığı’nın tavsiyeleri doğrultusunda, Yükseköğretim Kurulu’nun Bahar Yarıyılına ilişkin aldığı kararları uygulamada mümkün mertebe birlikte hareket etme imkânlarını görüşmek üzere bu akşam bir araya geldi.

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Mustafa ALİŞARLI’nın daveti üzerine, video konferans yöntemiyle yapılan toplantıya; Üniversitemiz Rektörü Sayın Prof. Dr. Nihat DALGIN, Bartın Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Orhan UZUN, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Süleyman ÖZDEMİR, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Şükrü BEYDEMİR, Düzce Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Nigar DEMİRCAN ÇAKAR, Karabük Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Refik POLAT, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Ahmet Hamdi TOPAL, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Sayın Saadettin HULAGÜ, Sakarya Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Fatih SAVAŞAN, Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Mehmet SARIBIYIK ve Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Mustafa ÇUFALI katıldı.

Toplantıda, Yükseköğretim Kurulu’nun “uygulamalı derslerin tedbirler eşliğinde yüz yüze yapılabileceği, teorik eğitimlerin ise asgari yeterlikler dikkate alınarak çevrimiçi yapılmasının uygun olacağı” şeklindeki kararı değerlendirildi.

Ayrıca bölge üniversitelerinde uygulamalı ders kapsamının belirlenmesi, yüz yüze eğitim esnasında karşılaşılabilecek durumlara yönelik ne tür tedbirlerin alınacağı konularında da fikir alışverişinde bulunuldu.

Özellikle ön lisans programlarında eğitim gören ikinci sınıf öğrencilerinin, donanımlı bir şekilde mezun olmaları için, imkânlar ölçüsünde eğitimlerine yüz yüze devam etmeleri gerektiği hususunda fikir birliğine varıldı.

Diğer yandan ön lisans ve lisans programlarında yüz yüze eğitim görecek 20 yaş altı öğrencilere yönelik şehirlerarası seyahat kısıtlamasının kaldırılması için de İçişleri Bakanlığı ile görüşülmesi kararlaştırıldı.

Sağlık bilimleri alanında ön lisans ve lisans programları başta olmak üzere, uygulama yoğunluklu diğer programlarda eğitim gören öğrencilerin, şehrin imkânları ölçüsünde, pandemi tedbirlerine dikkat etmek şartıyla Bahar Yarıyılına yüz yüze eğitimle devam etmeleri yönünde fikir birliği sağlandı.

Öte yandan salgın endişesi nedeniyle eğitime devam etmek istemeyen öğrencilere sağlanacak kayıt dondurma hakkı ile küresel salgın döneminde öğrenci motivasyonunu artırmaya yönelik çalışmalar da toplantıda ele alındı.