Yürütücülüğünü Üniversitemizin yaptığı ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Avrupa Birliği tarafından finanse edilen “Karadeniz’deki Deniz Koruma Alanları İçin Deniz Çayırlarının Haritalanması Yoluyla İklim Değişikliğine Uyumun Güçlendirilmesi” başlıklı projenin açılış ve tanıtım toplantısı düzenlendi.
Üniversitemiz Ahmet Muhip Dıranas Uygulama Otelinde düzenlenen toplantıya; Rektörümüz Prof. Dr. Şakir Taşdemir, Vali Yardımcısı Abdullah Şahin, Belediye Başkan Yardımcısı Önder Serdar Öztürk, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Muhitdin Yılmaz, fakülte dekanları, kurum amirleri, STK temsilcileri, akademik-idari personelimiz ve proje paydaşları katıldı.
Programın açış konuşmasını yapan Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı ve Proje Koordinatörü Prof. Dr. Sabri Bilgin, “Projemizin hedef sektörü balıkçılık ve deniz ekosistemidir. Projemiz, denizlerdeki karbon yatakları olarak değerlendirilen deniz çayırlarının haritalanması ve bu hassas habitatların biyo-çeşitliliğinin desteklenmesi için yapay resif uygulamalarını içermektedir” dedi.
Ardından konuşan Sinop İl Özel İdaresi adına Proje Uygulama Uzmanı Endüstri Mühendisi Ümit Aydın projenin saha çalışmalarına yönelik bilgiler verdi.
Rektörümüz Prof. Dr. Şakir Taşdemir konuşmalarında, “Küresel iklim değişikliği; “halk sağlığı, ulaşım, enerji, sanayi, turizm, kültürel miras, su kaynakları yönetimi, tarım, balıkçılık ve hayvancılık, gıda güvenliği, ekosistem hizmetleri, biyolojik çeşitlilik ve ormancılık, doğal afet risk yönetimi, atık ve atık su yönetimi, kentsel planlama, altyapı, finans, sigorta, eğitim, iletişim” gibi sektörleri etkilemektedir. Projemizin Karadeniz ekosistemine ve balıkçılık sektörünün yapısına yönelik pozitif etkisi olacağına inancımla, projemizin açılış toplantısına katılımlarınızdan dolayı teşekkürlerimi sunar, bu projede bizlere destek veren Sinop Valiliğine ve tüm paydaşlarımıza şükranlarımı sunar, başarılı ve faydalı bir toplantı olmasını temenni ederim” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından Proje Koordinatörü Prof. Dr. Sabri Bilgin, proje ortakları Romanya’dan Marian Paiu ve Laurentiu Dobre, katılımcılara projeyi tanıtmak amacıyla sunumlar gerçekleştirdi.
Proje toplantısı 3 gün boyunca devam edecek olup, 2 ve 3. günlerde proje ekibi ve paydaşlarla beraber; yapay resif uygulaması ve haritalama ile ilgili uygulamaların değerlendirilmesi yapılacaktır. Yapay resifler için yasal prosedür ve yer seçimi yol haritası değerlendirilecektir.