Üniversitemiz Doğal Ürünler Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından “Kestane Gal Arısı ve Kahverengi Kokarca Mücadelesi” çalıştayı düzenlendi.
Ahmet Muhip Dıranas Uygulama Oteli konferans Salonunda düzenlenen programa; Rektörümüz Prof. Dr. Şakir Taşdemir, Sinop Belediye Başkan Yardımcısı Hikmet Karaduman, Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Muhitdin Yılmaz, Erfelek Belediye Başkanı Mehmet Uzun, Orman Bölge Müdürü Celal Kanbur, İl Tarım ve Orman Müdürü Fatih Önlem, protokol üyeleri, arı yetiştiricileri, akademik idari personelimiz ve davetliler katıldı.
Programın açış ve selamlama konuşmasını yapan Rektörümüz Prof. Dr. Şakir Taşdemir, Doğal Ürünler Uygulama ve Araştırma Merkezimiz tarafından gerçekleştirilen bu etkinliğin hem kestane yetiştiricileri hem de kestane balı üreticileri açısından çok faydalı olacağını dile getirerek, “Ülkemize ve şehrimize dışarıdan gelmiş olan ve doğal kestane ağaçları başta olmak üzere farklı bitkilere ciddi zararlar oluşturan kestane gal arısı ve kahverengi kokarcanın ülkemizdeki durumu, oluşturduğu zararlar, mücadele yöntemlerini konuşmak ve daha fazla neler yapılabilir konusunu başta tarım sektöründe ve arıcılık işiyle uğraşan çiftçilerimiz olmak üzere tüm paydaşlarımızla bilimsel bakış açısıyla hep birlikte irdelemektir. Bu alanında yürütülen çalışmalar ışığında düzenlenmekte olan bu çalıştay ile geleceğe dönük yeni stratejiler belirleme fırsatı oluşacaktır.” dedi.
Konuşmaların ardından Doğal Ürünler Uygulama ve Araştıma Müdürü Doç. Dr. Emire Elmas moderatörlüğünde gerçekleştirilen “Kestane Gal Arısı ve Kahverengi Kokarca Mücadelesi” konulu çalıştaya geçildi.
Programa konuşmacı olarak katılan Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Celal Tunçer “Kahverengi Kokarca ve Türkiye İçin Önemi”, Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Karaman İpekdal “Kestane Gal Arısı ve Mücadelesi”, Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Zararlarıyla Mücadele Dairesi Başkanlığı Ormancılık Karantina Şube Müdürü Orm. Yük. Müh. Özgür Toprak “Türkiye Ormanlarında Biyolojik Mücadele” ve Tarım ve Orman Bakanlığı Sinop Orman Bölge Müdürlüğü Biyolog Gülçin Küçükbaş “Sinop Yöresinde Kestane Gal Arısı ile İlgili Yapılan Çalışmalar” konularında sunum gerçekleştirdiler.
Program sonunda protokol üyeleri tarafından moderatör ve panelistlere teşekkür belgeleri takdim edildi.