3500 Yıllık Tarih Üniversitemizin Desteğiyle Gün Yüzüne Çıkıyor

Üniversitemiz Sualtı Teknolojisi Programı Öğretim Görevlileri Sayın Bora EYÜBOĞLU ve Sayın Ömer Salih ASLAN ile emekli Öğretim Görevlimiz Sayın Yaşar Rasim TARAKÇI, Kültür ve Turizm Bakanlığınca yürütülen ve 3500 yıllık bir tarihi gün yüzüne çıkaracak “Batı Antalya Tunç Çağı Batığı Projesi” sualtı kazı çalışmalarında görev alarak projeye önemli bir katkı sağladılar.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Antalya Müze Müdürlüğü tarafından ortaklaşa yürütülen proje ile içerisinde bakır külçelerin bulunduğu ve tahmini 3500 yıllık bir tarihe sahip batık gemi tespit edildi.

Texas, A&M ve Oxford Üniversitelerinden deneyimli akademisyenlerin de yer aldığı projenin, sualtı dalışları Üniversitemiz Öğretim Görevlileri Sayın Bora EYÜBOĞLU ve Sayın Ömer Salih ASLAN ile emekli Öğretim Görevlimiz Sayın Yaşar Rasim TARAKÇI tarafından yapıldı.

Dalışlarda Türkiye'de Yalnızca Üniversitemizde Bulunan Trimix Dalış Sistemi Kullanıldı

Öğretim görevlilerimiz dalışlarını, Türkiye’de yalnızca Üniversitemizin kullandığı ve 150 metreye kadar derin dalışların yapılabilmesine olanak sağlayan trimix dalış sistemi ile gerçekleştirdiler. Çalışmanın önemli bir bölümünü oluşturan rampa formunda ve rip yapısında bulunan batığın 55 ile 90 metre derinliklere ulaşıp ulaşmadığı Üniversitemiz Öğretim Görevlilerince tespit edildi.

Projenin bilimsel danışmanı Sayın Doç. Dr. Hakan ÖNİZ, Üniversitemiz öğretim görevlilerinin projeye sağladığı katkı dolayısıyla Üniversitemiz Rektörlüğüne ve Öğretim Görevlilerimize teşekkür mektubu gönderdi.