Sinop Deniz Felaketi Bilinmeyen Yönleriyle Ele Alındı

Üniversitemiz öncülüğünde, Ensar Vakfı Sinop Şubesi, Sinop Kızılay Derneği, Türk Ocakları Sinop Şubesi, Gençlik Spor Kulübü, Sinop Eğitimi Araştırma ve Geliştirme Derneği ile Sinop Mübadele ve Balkan Halkları Derneği tarafından 30 Kasım 1853 tarihinde yaşanan ve 2 bine yakın askerimizin şehit olmasıyla sonuçlanan ‘Sinop Deniz Felaketi’ anma programı düzenlendi.

Halk Eğitim Merkezi Konferans salonunda gerçekleştirilen konferansa; Sinop Valisi Hasan İPEK, Rektörümüz Prof. Dr. Nihat DALGIN, Vali Yardımcısı Mehmet TANIŞIR, İl Emniyet Müdürü Ercan DAĞDEVİREN, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ahmet TABAK, Fakülte Dekanlarımız, kurum amirleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, akademik-idari kadromuz, vatandaşlar ve öğrencilerimiz katıldılar.

Programda, Sinop Deniz Felaketi ile alakalı önemli akademik ve bilimsel çalışmalara imza atan Erzurum Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Besim ÖZCAN tarafından katılımcılara Sinop Deniz Savaşı hakkında önemli bilgiler verildi.

Osmanlı Devleti’nin Rusya ile yaptığı en önemli savaşlardan birisinin Sinop Deniz Savaşı olduğunu belirten Prof. Dr. Besim ÖZCAN, “Rus donanması 30 Kasım 1853 günü, fırtınadan zarar gördüğü için Sinop limanına demirlemiş bulunan Türk donanmasına baskın düzenledi. Çarpışma sırasında her yönüyle üstün olan Rus donanması, kahramanca karşı koyan Türk donanmasına ait gemilerin tamamını tahrip edip batırdı. 2 bine yakın Türk denizcisini şehit eden Ruslar, şehrin Müslüman mahallesini de önemli ölçüde zarar verdiler.” dedi.

Baskının gerçekleşmesinde İngiltere’nin önemli bir rolü olduğunu ifade eden Prof. Dr. Besim ÖZCAN, “İngiltere’nin bu deniz harbine zemin hazırlamaktaki en önemli gayesi Osmanlı’yı savaş ile meşgul etmekti. İngiltere, Osmanlı’dan sonra ikinci büyük Türk devleti olan Babür İmparatorluğunu yıkıp, Hindistan’ı sömürge haline getirme ve böylece yeraltı ve yerüstü zenginliklerine sahip olmak istiyordu. Netice itibariyle Sinop faciası, İngiltere’nin, rakibi Rusya’ya karşı askerî ve ekonomik üstünlük sağlaması ve Hindistan’ın yanı sıra Orta Doğu’da hâkimiyet kurma hedefine varması açısından önemli bir fırsat oldu. Osmanlı Devleti ise İngiltere’nin çok yönlü menfaatlerine alet edilmiş ve harp sırasında aldığı borçlarla ekonomik çöküntüye sürüklenmiştir.” İfadelerini kullandı.

Sinop limanında yaşanan bu felaketin şehir halkına da ciddi ölçüde zarar verdiğini söyleyen Prof. Dr. Besim ÖZCAN şu ifadeleri kullandı:

“Sinop’ta yaşanan bu müessif olay bütün ülkeyi olduğu gibi Sinop ve çevresini de mateme boğdu. Her üzücü olayda olduğu gibi bu olay sonrasında da derhal felaketzedelerin imdadına koşuldu. Hem devlet, hem de halk tarafından çeşitli yardımlar yapıldı. Türk devleti ve milleti bu badirede can veren evlatlarını unutmamış, onlar adına Sinop’ta Deniz Şehitliği Kabristanı ve Abidesi ile halen ayakta olan Şehitler Çeşmesi’ni yaptırmıştır. Hâdise roman, şiir ve destanlara da konu olmuş, Türk denizcilerinin gösterdiği kahramanlıklar dile getirilirken Rus kumandan ve askerlerinin insanlık dışı davranışları şiddetle ve ağır bir dille tenkit edilerek lanetlenmiştir”

Konferansın ardından Prof. Dr. Besim ÖZCAN’a Sinop Valisi Hasan İPEK, Rektörümüz Prof. Dr. Nihat DALGIN ve programa katkı sağlayan STK’lar tarafından hediye takdim edildi.

Programda ayrıca Sinop Valisi Hasan İPEK, Rektörümüz Prof. Dr. Nihat DALGIN ve Vali Yardımcısı Mehmet TANIŞIR, Sinop Deniz Felaketi’ni anlatan resim sergisini gezdiler.