Rektörümüz OMÜ İlahiyat Fakültesine Misafir Oldu

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Nihat DALGIN, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) İlahiyat Fakültesi tarafından düzenlenen Geleneksel Çarşamba Konferansları’nın konuğu oldu.

İlahiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleşen “İslam Medeniyetine Karşı İç Tehditler” konulu seminere; İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin YILMAZ, farklı fakültelerin dekanları, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

MEDENİYET NEDİR?

Konuşmasına ilk olarak “Medeniyet nedir?” sorusuyla başlayan Rektörümüz Prof. Dr. Nihat DALGIN, “İki medeniyet vardır. Biri vahiyi odağına alan medeniyet, diğeri de aklı odağına alan medeniyettir. Medeniyet bir başka deyişle bir toplumun hayat tarzı, bilgi seviyesi ve sanat gücü demektir. Buna göre İslam medeniyeti İslam toplumlarındaki maddi ve manevi varlıkların tamamı demektir.” dedi.

“MEDENİYETLER ÇATIŞMASI AÇIKÇA MEDENİYETLER SAVAŞINA DÖNÜŞMÜŞTÜR”

Çağımızda ulaşım ve haberleşme imkânlarının artması sebebiyle dünyanın küçük bir köye dönüştüğüne vurgu yapan Rektörümüz Prof. Dr. Nihat DALGIN, “Diğer medeniyet mensuplarıyla bugün dünden daha fazla yüz yüze gelmekteyiz. Medeniyetler çatışmasının açıkça medeniyetler savaşına dönüştüğü günümüzde medeniyetimizin dinamikleri dünden daha fazla saldırıya maruz kalmakta, yerine bizden olmayan kültürel imgeler konulmaya çalışılmaktadır. Biz ilahiyatçılar özellikle bu noktada bilerek ya da bilmeyerek gereksiz yere medeniyetimizin her bir unsurunu tartışmaya açarak diğer medeniyet mensuplarının emperyal düşüncelerine alet olmamalıyız.” diye konuştu.

İslam Medeniyetinde kitap-sünnet ilişkisi, Allah’ın bazı sıfatlarını insanlara yakıştırma ve İslam medeniyetinin ikinci kaynağı olan sünnet ve hadisi göz ardı etme konuları üzerinde de duran Rektörümüz, konferansın sonunda öğrencilerden gelen soruları da içtenlikle yanıtladı.