Üniversitemizden Sinop'un Tarihine Işık Tutacak Sempozyum

Üniversitemiz, ev sahipliğinde düzenlenen “Uluslararası Sinope ve Karadeniz Arkeolojisi” Sempozyumu, yedi farklı ülkeden çok sayıda akademisyenin katılımıyla başladı.

Üniversitemiz Ahmet Muhip Dıranas Uygulama Oteli'nde gerçekleştirilen açılış programına; Sinop Vali Vekili Mehmet TANIŞIR, Rektörümüz Prof. Dr. Nihat DALGIN, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Serap USTAOĞLU TIRIL, Fakülte Dekanlarımız, Yüksekokul müdürlerimiz, Meslek Yüksekokulu Müdürlerimiz, Kurum amirleri, davetliler, akademik ve idari personelimiz ile öğrencilerimiz katıldı.

Program, Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü tanıtım filminin gösterimi ile başladı.

Sempozyumun açılış ve selamlama konuşmasını gerçekleştiren Üniversitemiz Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hazar KABA, Sinop’un önemli bir arkeolojik zenginliğe sahip olduğunu belirterek, düzenlenen sempozyumun, bu zenginliğin yurtiçi ve yurtdışında tanınmasına önemli katkılar sağlayacağını belirtti. Yrd. Doç. Dr. Hazar KABA, “Sinop Üniversitesi Arkeoloji Bölümü olarak aktif eğitim ve akademi hayatına başlayalı henüz bir buçuk sene olmasına rağmen, toplam 7 farklı ülkeden 46 bilim insanını bu çatı altında toplayabilmiş olmasının mutluluğunu yaşıyoruz. Bu hususta bu sempozyumun gerçekleşmesine sonsuz katkı sağlayan Bölüm arkadaşlarıma, asistanlarımıza, öğrencilerimize, sponsorlarımıza ve en başından beri bizleri destekleyen Sinop Üniversitesi Rektörü, Sempozyum Onursal Başkanı kıymetli hocamız Prof. Dr. Nihat DALGIN’a ve Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Kamil DEMİRCİ’ye sizlerin huzurunda teşekkür etmeyi bir borç bilirim” dedi.

Ardından konuşan Üniversitemiz Rektörü ve Sempozyum Onursal Başkanı Prof. Dr. Nihat DALGIN ise, Sempozyumun Sinop odaklı yeni arkeolojik çalışmalara öncülük edeceğini belirterek şu ifadeleri kullandı:

“Üniversitemiz tarafından Uluslararası Sinope ve Karadeniz Arkeolojisi Sempozyumu adı altında düzenlenen “Sinope ve Karadeniz” temalı bu ilk bilim buluşması önemli bir tarihi liman kenti olan Sinope’nin yerleşim yapısı ile arkeolojik geçmişini daha iyi anlayarak Karadeniz içindeki rolünü yeni ve güncel bulgular ışığında ortaya koymaktır. Ayrıca bu sempozyum, bizler için Sinop ve bölge arkeolojisinin uluslararası düzeyde çalışılmasında üniversitemizin öncü kurumlardan biri olma yolundaki kararlı tutumunu gösterme açısından da önem arz etmektedir. Toplamda yedi farklı ülkeden kırktan fazla akademisyenin katkıları ile gerçekleşecek olan bu sempozyumda Sinop üzerine yapılmış en yeni ve güncel arkeolojik çalışmaların sonuçları, pek çoğu ilk defa olacak şekilde, bilim dünyasına duyurulacaktır. Ayrıca önümüzdeki üç gün boyunca sürecek çalışmalar ile Sinop odaklı arkeolojik araştırmaların paylaşılacağı, üniversitemizin de daimi bir üyesi olacağı uluslararası bir çalışma platformunun da temelleri atılmış olacaktır.”

Sempozyumu düzenleyenlere teşekkür ederek sözlerine başlayan  Sinop Vali Vekili Mehmet TANIŞIR ise böylesine güzel bir sempozyumda bulunmaktan dolayı mutluluk duyduğunu ifade etti.

Programda “Uluslararası Sinope ve Karadeniz Arkeolojisi” Sempozyumuna destek sağlayan kurum ve kuruluşlara Sinop Vali Vekili Mehmet TANIŞIR, Rektörümüz Prof. Dr. Nihat DALGIN ve Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kamil DEMİRCİ tarafından plaket takdim edildi.

“Uluslararası Sinope ve Karadeniz Arkeolojisi” Sempozyumu, Bilkent Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dominique Kassab TEZGÖR tarafından gerçekleştirilen “Sinope: Karadeniz Kıyısındaki Sıra Dışı Bir Kent” başlıklı oturum ile başladı.

13-15 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek “Uluslararası Sinope ve Karadeniz Arkeolojisi” Sempozyumunda antik Sinop hakkında son arkeolojik araştırmalar ve bölgede ulaşılan yeni sonuçlar tartışılıp, Sinop’un Karadeniz tarihi içindeki yeri ve önemi konuşulacak.

Türkiye dışında yedi farklı ülkeden gelecek olan elliden fazla bilim insanının sunacağı bildiriler ile gerçekleşecek olan sempozyum, Sinop'u arkeolojik ve kültürel anlamda popüler bir araştırma alanı haline getirmeyi ve kent ile ilgili araştırmalar yanında bölgeye olan kültürel ve turistik ilgiyi de artırmayı hedefliyor.