Eko-Turizm Çalıştayı Üniversitemizin Ev Sahipliğinde Başladı

Sinop’un kültür, turizm ve eğitim şehri olması ideali ile çalışmalarını sürdüren Üniversitemiz ile ülkemiz turizmi hakkında önemli çalışmalara imza atan Anatolia Turizm Araştırmaları Dergisi tarafından ortaklaşa düzenlenen “Örgün ve Yaygın Eğitimde Eko-Turizm Bilincinin Geliştirilmesi” çalıştayı Üniversitemiz ev sahipliğinde Ahmet Muhip Dıranas Uygulama Otelinde başladı.

Akademik Turizm Eğitimi Arama Konferansı kapsamında 10.su Sinop’ta düzenlenen “Örgün ve Yaygın Eğitimde Eko-Turizm Bilincinin Geliştirilmesi” çalıştayının açılış programına; Sinop Milletvekili Barış KARADENİZ, Sinop Belediye Başkanı Baki ERGÜL, Rektörümüz Prof. Dr. Nihat DALGIN, Vali Yardımcısı Mehmet YÜZER, Anatolia Turizm Araştırmaları Dergisi Yayın Editörü Prof. Dr. Nazmi KOZAK, Ülkemizin birçok noktasından çalıştayımıza katılmak üzere ilimize gelen akademisyenler, kurum amirleri, STK temsilcileri ve öğrencilerimiz katıldılar.

Program, Sinop doğal ve kültürel güzelliğini en güzel şekilde ortaya koyan görüntülerin yer aldığı video gösterimi ile başladı.

Ardından “Örgün ve Yaygın Eğitimde Eko-Turizm Bilincinin Geliştirilmesi” çalıştayının açış konuşmalarını Rektörümüz Prof. Dr. Nihat DALGIN yaptı.

Sinop’un Türkiye’de önemli bir turizm destinasyonu olduğunu belirten Rektörümüz Prof. Dr. Nihat DALGIN, “Sinop yükselişini iki sağlam ayak üzerinde sürdürmektedir. Bunlardan birisi, büyük ölçüde bakir olan ve görkemli güzellikleriyle göz kamaştıran, ekolojik hazineler bütünü doğasıyken, diğeri, bu muhteşem doğa parçalarında binlerce yıldır örülen tarihsel dokusudur. Her ikisinin; doğanın ve tarihsel birikimin süzülmüşlüğünün ortak ürünü olan insanı, geleneksel mimarisi, mutfağı, gelenek ve görenekleri ve diğer kültürel birikimiyle, daha genel bir ifadeyle, somut olan ve olmayan kültürel birikimiyle, Sinop, Türkiye’nin gizli kalmış hazinelerindendir. Ancak burada özellikle vurgulamak isterim ki; her gizli kalmış hazine gibi, bu değerlerin hoyratça tahrip edilmesi riskiyle de karşı karşıyadır. Bunu önlemenin yolunun, toplumun bilinçlenmesinden, bilinçlendirilmesinden geçtiği yaygın bir düşüncedir. Bu düşüncenin bizi getirdiği yer, bugün açılışını yaptığımız çalıştayın konusudur” dedi.

Daha sonra konuşan Anatolia Turizm Araştırmaları Dergisi Yayın Editörü Prof. Dr. Nazmi KOZAK, Eko-turizmin çevreyi koruyan ve yerel halkın refahını gözeten önemli bir olgu olduğunu belirterek, doğa ve kültürel kaynaklardan faydalı bir şekilde yararlanmanın önemine değindi.

Ardından konuşan Sinop Üniversitesi Ahmet Muhip Dıranas Uygulama Oteli ve Turizm ve Otel İşletmeciliği Yüksekokulu Müdiresi Yrd. Doç. Dr. Özlem SÜRÜCÜ, Turizmden daha fazla pay almak için yapılan tahribatların önlenmesi gerektiği belirterek, bu anlamda yerel halkın ve çevrenin bilinçlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

Daha sonra konuşan Sinop Milletvekili Barış KARADENİZ ise Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) Çevre Komisyonu Üyesi olduğunu dile getirerek, eko-turizm çalıştayının Sinop’ta düzenlenmesinden büyük mutluluk duyduğunu belirtti.

Programda son olarak konuşan Sinop Belediye Başkanı Baki ERGÜL ise, Sinop’un coğrafi konumu, tarihi ve doğal güzelliği ile eko-turizm açısından önemli bir şehir olduğunu ifade ederek, düzenlenen çalıştayın Sinop için hayırlı olmasını diledi.

Çekilen hatıra fotoğrafının ardından “Örgün ve Yaygın Eğitimde Eko-Turizm Bilincinin Geliştirilmesi” çalıştayının ilk günü “7. Uluslararası Turizm Karikatürleri Yarışması” resim sergisi ve ikramlarla sona erdi.

22-25 Eylül 2016 tarihleri arasında gerçekleşecek çalıştayda, Dr. İrfan MISIRLI’nın moderatörlüğünde üniversite ve turizm sektöründen 45 uzman Sinop ve Eko-Turizm konularını masaya yatıracak.