Konuşan Eller Gerze Meslek Yüksekokulunda

Samsun Konuşan Eller İşitme Engelliler Gençlik ve Spor Kulübü (KONEL) Dernek Başkanı Sayın Burak BALOĞLU tarafından İşaret Dili ve İşitme Engelliler ile İletişim konusunda, üniversite öğrencilerinde farkındalık oluşturulması adına Gerze Meslek Yüksekokulunda seminer düzenlendi.

Üniversitemiz Gerze Meslek Yüksekokulu öğrencilerinin yanı sıra akademik ve idari personelinin de yoğun ilgi gösterdiği seminerde, işaret dili kullanılarak uygulamalı iletişim örnekleri gerçekleştirildi.

Seminerde konuşan Dernek Başkanı Sayın Burak BALOĞLU, İşaret Dilinin önemine vurgu yaparak, “İletişim, bireyler arasındaki duygu ve düşünce alışverişidir. Bireylerin iletişim kurmalarını sağlayan en temel iletişim aracı dildir. İşitme ve konuşma engeli yaşayan bireylerin çoğu bu iletişim aracını kullanamamaktadır. Ülkemizde Türkiye İşitme Engelliler Federasyonu'nun verilerine göre 4.5 milyona yakın İşitme Engelli birey bulunmaktadır. İşitme ve konuşma engelli bireylerin büyük çoğunluğu iletişimde işaret dilini kullanmaktadır. Bu dil, kendi aralarında ve yakın çevrelerinde kullandıkları iletişim yollarından biridir. Ancak ülkemizde işaret dili bilenlerin sayısının azlığını düşünürsek İşitme Engelliler ile iletişim kuran ve işaret dilini öğrenenlerin sayısı arttıkça, konuşma ve işitme engeli olan bireylerin toplumla aidiyet bağı kurmaları, özgüvenlerini geliştirip toplumda ve sosyal hayatta kendilerine yer bulmaları o derece kolaylaşacaktır. İşiten ve konuşabilen bireyler işaret dili öğrenerek, işitme engellilerin önündeki iletişim engelini aşmalarına yardımcı olmaları gerekmektedir.” dedi.