“Varlık Aleminde İnsan” Tüm Yönleriyle Ele Alındı

Sinop Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Türk Tasavvuf Musikisi Korosu’nun ilahi dinletisiyle başlayan, Rize Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Kurucu Dekanı Emekli Prof. Dr. Sadık Kemal SANDIKÇI’nın, ayetler ve hadisler ışığında Varlık Aleminde İnsan’ı anlattığı konferans büyük beğeni topladı.

Sinop Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonu’nda düzenlenen programa; Vali Dr. Yasemin ÖZATA ÇETİNKAYA, İl Jandarma Komutan Yardımcısı Albay Temel ÇETİNKAYA, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Nihat DALGIN, İl Milli Eğitim Müdürü Nevzat TÜRKKAN, Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Murat SEZGİN, Prof. Dr. Ahmet TABAK, Fakülte Dekanlarımız, Yüksekokul Müdürlerimiz, Dernek ve Sivil Toplum Kuruluşlarının Temsilcileri, Üniversitemiz İdari Akademik personeli, davetliler ve öğrencilerimiz katıldı.

Sinop’un muhteşem fotoğraflarının ve Peygamberimiz Hz. Muhammed’in (s.a.v) bize yol gösteren hadisi şeriflerinin yer aldığı tablolarla süslenen giriş bölümünde, konuklarımızı öğrencilerimiz gül suyu ve lokumla karşılandılar.

Program, Üniversitemiz İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Abdulkadir TEKİN’in şefliğini yaptığı Üniversitemiz İlahiyat Fakültesi öğrencilerinden oluşan Türk Tasavvuf Musikisi Korosu’nun ilahi dinletisiyle başladı. Semazen gösterisi eşliğinde, birbirinden güzel eserlerin seslendirildiği dinleti konuklarımızın büyük beğenisini kazandı.

Dinletisi sonrası kürsüye gelen Rize Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Kurucu Dekanı Emekli Prof. Dr. Sadık Kemal SANDIKÇI, ayetler ve hadisler ışığında “Varlık Aleminde İnsan” konusunda konferans verdi. İnsanın en üstün varlık olarak yaratıldığını ifade eden Prof. Dr. Sadık Kemal SANDIKÇI, “İnsan, varlık âleminde bütün varlıkların en üstünüdür. Biz bunu insanın yaratılışı hakkında ki ayet ve hadislerden anlıyoruz. İnsanın üstün olmasının nedeni onun sahip olduğu şu özelliklerdir; İlahi bir ruha sahip olması, Meleklerin secde ettiği varlık olması, yaratılışın ve varlığın özü olan Hz. Muhammed (s.a.v)’in insan olmasıdır. Bu sebepten insanı sevmeyen tam anlamıyla iman etmiş olamaz” dedi.

En üstün varlık olan insanın ikiyüzlü davranışlarla kendisini alçaltmaması gerektiğine vurgu yapan Prof. Dr. Sadık Kemal SANDIKÇI, “Aldatma, kandırma, ikiyüzlülük gibi davranışlar, zaten İslam ahlâkıyla asla bağdaşmayan niteliklerdir. Bu bakımdan samimiyet ve ihlas Müslümanlığın özünü oluşturmaktadır. Peygamber Efendimiz 'Ameller niyetlere göredir' buyurmuştur. Dinin özünün samimiyet ve ihlas olduğunu gösteren pek çok ayet ve hadis bulunmaktadır” şeklinde konuştu.

Konuşmalarının ardından, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Nihat DALGIN, Prof. Dr. Sadık Kemal SANDIKÇI’ya el yazması tablo hediye etti. Ardından, Üniversite yıllarında öğrencisi olduğu, Akademisyen olarak birlikte görev yaptığı, kıymetli Hocası Prof. Dr. Sadık Kemal SANDIKÇI’ya şükranlarını sunan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Nihat DALGIN, “Kendisinden çok şey öğrendiğim kıymetli Hocama, verdiği değerli bilgiler için minnetlerimi sunuyorum. Hocamızın açtığı yolda ilerleyen ve bu geceyi bize hazırlayan tüm çalışma arkadaşlarıma ve öğrencilerimize teşekkür ediyorum. Sinoplularla birlikte böyle güzel bir akşamda bir araya gelmekten duyduğum memnuniyeti dile getirmek istiyorum” dedi.

Sinop Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Türk Tasavvuf Musikisi Korosu’nu temsilen Koro Şefi Üniversitemiz İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Abdulkadir TEKİN’e, Vali Dr. Yasemin ÖZATA ÇETİNKAYA tarafından çiçek takdim edildi.

Program sonunda davetlilerimize, Üniversitemiz tarafından hazırlanan aşure ikramı yapıldı.