2020-2021 Yükseköğretim Akademik Yılı Açılış Töreni, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN’ın teşrifleriyle, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) himayesinde, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Törene Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN’ın yanı sıra; Bakanlarımız, YÖK Başkanımız Sayın Prof. Dr. M. A. Yekta SARAÇ, Yükseköğretim Kurulu Üyeleri, üniversite rektörleri, akademisyenler ve öğrenciler katıldılar.

Üniversitelerin yeni akademik yılının, hayırlara vesile olmasını dileyen Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN, koronavirüs salgını sebebiyle bir hayli zor şartlarda yürütülüyor olsa da akademik eğitimin kesintisiz devam etmesinin önemini vurguladı.

“EN KISA SÜREDE YÜKSEKÖĞRETİMDE DE YÜZ YÜZE EĞİTİMİ BAŞLATMAK İSTİYORUZ”

Uzaktan eğitim tecrübesinin değerli olduğunu ancak örgün eğitimin yerini tutmayacağını belirten Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN, “İnşallah mümkün olan en kısa sürede, diğer eğitim öğretim kademelerinde olduğu gibi yükseköğretimde de yüz yüze eğitim öğretimi başlatmayı hedefliyoruz.” diye konuştu.

“ÜNİVERSİTELERİMİZİN AKADEMİK CAZİBESİNİ ARTIRACAK ÇALIŞMALARI HIZLANDIRIYORUZ”

Üniversiteleri, araştırma üniversiteleri, bölgesel kalkınma odaklı üniversiteler, mesleki uygulama ağırlıklı üniversiteler gibi farklı misyonlar üstlenen yapılar halinde geliştirmeye çalıştıklarına dikkati çeken Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN, böylece, illerdeki üniversitelerin, tek tip eğitim yapmak yerine, şehirlerinin, bölgelerinin ve ülkenin ihtiyacına göre farklı alanlarda gelişen bir yapıya kavuşma yolunda ilerlemeye başladığını söyledi.

“2006’DAN SONRA KURULMUŞ ÜNİVERSİTELER ARASINDA, DÜNYADA İLK 800 ARASINA GİRMEYİ BAŞARANLAR VAR”

Cumhurbaşkanımız, bugün 2006’dan sonra kurulmuş üniversiteler arasında, dünyada ilk 800 arasına girmeyi başaranlar olduğunu belirterek, “Demek ki doğru stratejilerle doğru adımlar atıldığında, bırakınız Türkiye’yi, dünya çapında neticeler elde edilebiliyor. Dünyanın pek çok yerinde yabancı öğrenci sayısı azalırken, ülkemizde bu rakamın şu an itibarıyla 200 bini aşmış olması, Türkiye’ye duyulan güvenin ifadesidir. Biz de bundan gerçekten mutluluk duyuyoruz. Bu güveni boşa çıkarmamak için üniversitelerimizin akademik cazibesini artıracak çalışmaları hızlandırıyoruz. Özellikle Anadolu’nun dört bir yanında, birer gurur abidesi olarak yükselen üniversitelerimizin gelişimine daha çok önem veriyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

CUMHURBAŞKANIMIZDAN YÖK ANADOLU PROJESİ MÜJDESİ

Bu çerçevede Yükseköğretim Kurulu tarafından hazırlanan yeni bir projenin müjdesini paylaşmak istediğini ifade eden Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN, “YÖK Anadolu Projesi adıyla başlatılan bu çalışma, Anadolu’daki yeni gelişen üniversiteleri nispeten daha gelişmiş üniversitelerle eşleştirerek, eksiklerin hızla giderilmesini hedefliyor. Böylece, gelişmiş üniversitelerimizin altyapısı, yetişmiş akademik kadrosu ve birikimi, Anadolu’daki henüz yolun başında olan üniversitelerimizin istifadesine açılmış olacaktır. Aynı şekilde, eşleşme yapılan üniversitenin öğrencileri diğer üniversitenin programlarına iştirak edebilecektir. İnşallah bu programı, bu akademik yılın ikinci döneminden itibaren hayata geçiriyoruz.” diye konuştu.

Salgın döneminde kıymeti daha iyi anlaşılan bir başka önemli adımın da “YÖK Sanal Laboratuvar Projesi” olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanımız, şunları kaydetti:

“Bu projeyle fen, mühendislik, eczacılık gibi fakültelerin programlarında yer alan genel kimya ve fizik laboratuvarı dersleri sanal ortamda verilebilecektir. İlk olarak Dijital Dönüşüm Projesinde yer alan 24 üniversitede başlayacak bu çalışmadan 15 bin öğrenci faydalanabilecek. Tüm bu yeniliklerin şimdiden ülkemize, milletimize, özellikle de üniversitelerimize hayırlı olmasını diliyorum.”

Törende konuşan YÖK Başkanımız Sayın Prof. Dr. M. A. Yekta SARAÇ ise Covid-19 salgınının bütün dünyada yükseköğretimi, eğitim-öğretim sistemlerini derinden etkilediğine dikkat çekti.

YÖK Başkanımız, “Dünyada neredeyse bütün üniversiteler, salgını takiben birkaç gün içinde yüz yüze eğitimden vazgeçip, dersleri çevrimiçi ortama aktarmak zorunda kaldılar. Bugünlerde de yüz yüze eğitime dönen pek çok üniversite görülen vakalar dolayısıyla tekrar online eğitime dönmektedirler. Yükseköğretim Kurulu olarak, Mart 2020’den bu yana üniversite yönetimlerimiz ve diğer paydaşlarımızla birlikte aldığımız esnek kararlar ile Sağlık Bakanlığımızın tavsiyeleri çerçevesinde yükseköğretime ilişkin bütün süreçleri dinamik süreçler şeklinde yürütmekteyiz. YÖK olarak bu dönemde sisteme kazandırdığımız hibrit/karma öğretim modelinin ve üniversitelerimizin bu dönemdeki olağanüstü çabalarının bugünün sorunlarını çözmekten daha da öte bir noktada yükseköğretimimize ve ülkemize kalıcı fayda sağlamasını hedeflemekteyiz” diye konuştu.

Tören sonunda Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN, Yükseköğretim Kurulu’nun 2020 üstün başarı ödüllerini takdim etti.